RGB verlichting, vijf zaken om rekening mee te houden

Gekleurde RGB verlichting kennen we uit de kerstperiode: vele flikkerende lichtjes om aandacht te trekken. Maar gekleurd licht kan het hele jaar door toegepast worden en, net als met kerst, voor veel sfeer zorgen. Vijf zaken om rekening mee te houden.

1. Wanneer pas je RGB verlichting toe?

RGB verlichting gebruikt men in ruimtes die voor meerdere gelegenheden geschikt zijn. Met armaturen die voorzien zijn van RGB, wissel je met gemak van lichtkleur om zo een passend gevoel aan de ruimte mee te geven. Zo kan je het licht aanpassen aan de activiteit en is dezelfde kamer zowel geschikt voor het houden van verkoopgesprekken, het organiseren van een informele bijeenkomst en kan deze ook dienst doen als lesruimte. Een voorbeeld van een armatuur dat hiervoor bij uitstek geschikt kan zijn, is de Ergetic van Intra Lighting.

2. Valt je keuze op RGB of RGBW?

RGB staat voor rood, groen, blauw. Het zijn harde kleuren. RGBW heeft warm wit als toevoeging. Zo maak je iedere kleur die je wilt. Het wit zorgt voor de warme nuance waarnaar je in veel gevallen zoekt. Daarnaast biedt het veel meer mogelijkheden in kleurcombinaties en zijn ook alle pasteltinten mogelijk.

3. Mogelijkheden van bediening

Je hebt verschillende keuzes voor de bediening van RGB(W), de drie meest gebruikte zijn:

  • (Ingebouwde) bediening: met een afstandsbediening wordt de verlichting bestuurd. Deze wordt regelmatig in de muur gemonteerd zodat de afstandsbediening niet kwijt is op ieder moment dat je hem nodig hebt.
  • App: de verlichting wordt bestuurd door middel van een app op mobiele telefoon of tablet.
  • DMX: voornamelijk grote bedrijven kiezen hiervoor. De verlichting wordt geprogrammeerd en kan bijvoorbeeld op een klok worden geïnstalleerd of op muziek meedraaien.

4. Verschillende soorten RGB verlichting

RGB verlichting wordt het meest gebruikt in ledstrips. Hierdoor zijn we niet langer afhankelijk van de lengte of vorm zoals dat bij fluorescentie wel het geval is. De strips worden onder andere verwerkt in wanden en koven. RGB in spots geniet de voorkeur wanneer je echt een accent wil maken. Tot slot heb je de keuze voor RGB in TL-buizen, maar dat wordt bijna niet meer toegepast. Je bent hierbij afhankelijk van vaste afmetingen en het is in verhouding een stuk duurder.

5. De valkuilen van RGB verlichting

De grootste valkuil is het gevarieerde aanbod van kwaliteiten. Slechte kwaliteiten kenmerken zich door een storende kleurweergave en een zeer korte levensduur. Een tweede valkuil kan het lichtniveau zijn: wanneer je met RGB werkt, branden niet altijd alle leds volop. Wanneer je bijvoorbeeld alleen rood aanzet bij een LED-strip van 15 watt dan betekent dit dat maar een derde brandt: slechts 5 watt dus. Een derde valkuil is de egaliteit: zorg bij het plaatsen dat de afstand tussen de strips ongeveer gelijk is voor een mooie verdeling zonder strepen.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden en toepassingen van RGB(W) in je project? LichtWerkt Nederland informeert je graag verder!