Verlichting laat architectuur en bestek samenkomen in plaats van tegenspreken

De wensen van de architect en de eisen van het bestek hoeven elkaar niet tegen te spreken. Laat een lichtberekening opstellen voor het beste van twee werelden in de verlichting van je project.

Dilemma 1: Dynamisch of egaal licht

Case: De architect wenst veel verschil in lichtintensiteit om zo de sfeer in de ruimte te verhogen. Het bestek eist echter een hoge gelijkmatigheid.

Oplossing: Deze situatie lossen we op door goed te kijken naar de diverse functies binnen de ruimte en de verlichting hier plekgewijs op af te stemmen.

Dilemma 2: Directe of indirecte verlichting

Case: Architecten gebruiken graag indirect licht als fraaie oplossing terwijl het bestek meestal uitgaat van NEN-normen waarbij armaturen direct licht moeten geven.

Oplossing: Indirect licht hoeft niet geschrapt te worden om te voldoen aan het eisenpakket. Vaak kan indirect licht als sfeermaker worden behouden. Ook kan een combinatie tussen direct en indirect licht de sfeer verhogen terwijl er wordt voldaan aan het bestek.

Dilemma 3: Zichtbaar of juist verborgen

Case: Zichtbare armaturen verstoren vaak de zichtlijnen en daar worden architecten niet blij van. Maar wat nou als het bestek uitgaat van bijvoorbeeld een systeemplafond van 600 bij 600 millimeter?

Oplossing: In overleg met het bouwteam wordt besloten of inbouw lichtlijnen een goede oplossing zijn.

Dilemma 4: Kleur of geen kleur

Case: De reflectiefactoren van een ruimte dienen als uitgangspunt voor een lichtberekening. Het komt echter voor dat de architectuur van het pand een heel andere kleurstelling en dus reflectiewaarde heeft. Bijvoorbeeld wanneer de architect uitgaat van wanden uit natuurlijk materiaal en het bestek van wit schilderwerk.

Oplossing: Een lichtberekening maken met de daadwerkelijke reflectiefactoren.

Dilemma 5: Subsidie of geen subsidie

Case: Regelmatig maakt een bestek melding van een maximaal energieverbruik per vierkante meter om in aanmerking te komen voor subsidie. De architect staat hier niet altijd bij stil, omdat hij uitgaat van armaturen die naadloos aansluiten op zijn ontwerp en de sfeer die hij wil creëren.

Oplossing: In een compromis gaat de algemene verlichting uit van de eisen en wordt het verbruik van de decoratieve verlichting hierin niet meegerekend.

Neem contact op of volg ons webinar

Met veel plezier adviseren wij je bij het maken van je lichtplan maar misschien vind je het nog leuker om zelf de basis van het maken van een lichtplan onder de knie te krijgen. In dat geval ben je van harte welkom bij ons webinar “Lichtplanning de basis” dat wij op donderdag 18 maart tussen 10:00 en 12:00 uur zullen organiseren.
Meld je hiervoor gratis aan via: marketing@intra-lighting.nl