Duurzame energie en energiebesparende verlichting

Duurzaamheid is niet langer een aandachtspunt voor bedrijven, maar een noodzakelijkheid om de huidige klimaatcrisis te kunnen stoppen. Om een duurzame toekomst te kunnen bereiken, heeft de Europese Unie de Green Deal vastgesteld. Deze Green Deal bestaat uit verschillende elementen, waaronder het creëren van een schone en circulaire economie, het terugbrengen van vervuiling en het herstel van ecosystemen en biodiversiteit. Om dit te bereiken, zal de Europese Unie de komende jaren besluiten en maatregelen nemen die het gehele bedrijfsleven mobiliseren.

Duurzame energie en energiebesparende verlichting

Deze maatregelen zullen ook de verlichtingssector raken, aangezien de elektronicasector is aangemerkt als een sector die veel hulpbronnen vergt.[1] Bovendien heeft de bouwsector, en daarmee de verlichtingssector, een grote impact op onze planeet. 40% van de globale CO2-uitstoot is namelijk afkomstig uit de bouwsector. Hiervan wordt 27% van de broeikasgassen uitgestoten door het gebruik van gebouwen en 13% door het bouwen van gebouwen.[2]

[1] Europese Commissie, 11 december 2019, ‘Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Comité van de Regio’s’, p. 4, 7 – 11.
[2] Sustainability guideline, p. 8.

Ook de productie van verlichting heeft een impact op de planeet. Onze Europese fabrikanten realiseren zich dit en hebben daarom stappen ondernomen. Zij hebben zich de afgelopen jaren ingespannen om een duurzame transitie te kunnen doormaken. Voor onze Europese fabrikanten is duurzaam produceren een belangrijke ambitie. Zo spannen zij zich nu al in voor de doeleinden van de European Green Deal. Niet omdat het moet, maar omdat zij geven om planeet en mens.

In deze blog staan wij stil bij de maatregelen die de merken LedsC4 en Intra Lighting hebben getroffen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en energiebesparende verlichting te ontwikkelen.

“Verduurzamen, omdat wij geven om planeet en mens.

Duurzame energie voor het productieproces

Om de uitstoot van broeikasgassen als gevolg van haar bedrijfsvoering te kunnen verminderen, heeft LedsC4 haar uitstoot in kaart gebracht. De berekening is hier te vinden. Tegelijkertijd heeft LedsC4 zonnepanelen geïnstalleerd op de productiecentra in Spanje. De 436 zonnepanelen zorgen ervoor dat LedsC4 per jaar 131 ton minder aan CO2 zal uitstoten. Hoewel dit een mooi begin is, streeft LedsC4 naar het elimineren van alle uitstoot als gevolg van het productieproces tegen het jaar 2030.[1] Zo zal het productieproces van LedsC4 volledig gaan draaien op duurzame energie.

Lees hier meer over de energietransitie van LedsC4.

[1] Reducing our carbon footprint | LedsC4
Our goal is to achieve zero emissions in scopes 1 and 2 | LedsC4
Energiebesparende verlichting

Ook Intra Lighting streeft naar het verminderen van uitstoot tijdens het productieproces. Al sinds 2012 maakt Intra Lighting gebruik van zonnepanelen, maar vooralsnog was de hoeveelheid opgewekte duurzame energie onvoldoende. Dit jaar was 72% van de gebruikte energie afkomstig van zonnepanelen, waardoor de uitstoot van CO2 in 2023 met 526 ton is verminderd. Voor de overige energie heeft Intra Lighting gebruik gemaakt van nucleaire energie, teruggewonnen thermische energie, warmtepompen en gas. De bouw van een nieuwe zonne-energiecentrale moet hier verandering inbrengen. In 2024 hoopt Intra Lighting deze centrale te openen en volledig gebruik te maken van duurzame energie, waardoor uitstoot van broeikasgassen tijdens het productieproces wordt geëlimineerd.[1]

[1] Sustainability Guide, Intra Lighting, p. 48.

Energiebesparende verlichting

Duurzame energie is niet het enige middel om de uitstoot van verlichting te verminderen. Verlichting heeft namelijk een significant energiebesparend potentieel.[1] Nu is verlichting verantwoordelijk voor 20% van de totale energieconsumptie van een normaal commercieel gebouw. Door verlichting efficiënter te maken, kan de energieconsumptie, en daarmee de uitstoot, van deze gebouwen afnemen.[2] Zo streeft Intra Lighting niet alleen naar het elimineren van haar eigen directe uitstoot, maar ook naar het verminderen van de uitstoot van de eindgebruiker. Dankzij energiebesparende verlichting hoopt de Sloveense fabrikant bij te dragen aan de gebouwen van de toekomst.

[1] Sustainability Guide, Intra Lighting, p. 9-11.
[2] Sustainability Guide, Intra Lighting, p. 46.
Energiebesparende verlichting

In een project kan op twee manieren voor energiebesparing worden gekozen. Ten eerste kan energiebesparende verlichting toegepast worden. Intra Lighting doet dit door te focussen op het aantal lm/W en het voorkomen van verblinding en lichtvervuiling. Zo wordt voor energiebesparende verlichting een UGR onder de 19 nagestreefd. Ook wordt voorkomen dat verlichting flikkeringen vertoont en blijft Intra Lighting streven naar een hoogwaardige kwaliteit. Momenteel worden zes collecties van Intra Lighting gekenmerkt door hun efficiëntie. Ontdek de voordelen van de Rylo Pro F, Trix, Gyon LDP, Demi, Pipes R en Nitor RV Flat.[7]

[5] Sustainability Guide, Intra Lighting, p. 49-55.[6] Sustainability Guide, Intra Lighting, p. 9-11.[7] Sustainability Guide, Intra Lighting, p. 46.

‘"Licht waar het nodig is, wanneer het nodig is, en zoveel als nodig is."

Energiebesparende verlichting

Daarnaast kan bij het ontwerpen van lichtplannen gekeken worden naar energiebesparing. Door verlichting op een energie efficiënte manier in te tekenen, bevat een lichtontwerp verlichting waar nodig, wanneer nodig en zoveel als nodig.[1] Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht. Ook wordt gewerkt met Light Management Systems (LMS), zodat de verlichting aangepast kan worden aan het tijdstip, seizoen of behoeften. Onderdeel van het LMS zijn daglichtsensoren en diminstallaties.[2] Zo wordt alleen aanspraak gemaakt op de energie die noodzakelijk is.

[1] Sustainability guideline, p. 56-57.
[2] Sustainability guideline, p. 62-63.

Meer weten? Download de Sustainability Guideline van Intra Lighting hier.

Net als Intra Lighting streven wij bij LichtWerkt Nederland naar het creëren van energiebesparende lichtplannen, zodat wij samen met onze lichtpartners bouwen aan de gebouwen van de toekomst.

Relamping

Relamping is een eenvoudige en belangrijke manier om energiekosten te verkleinen en de uitstoot van gebouwen te verminderen. Door over te stappen op LED-verlichting wordt tot wel 40% van het energiegebruik van verlichting bespaard. De besparingen worden groter wanneer daarnaast wordt gekozen voor het LMS, bestaande uit geïntrigeerde Casambi en daglichtsensoren. Bovendien is de levensduur van de verlichtingsbron van LED bijna drie keer langer, waardoor verlichting langer meegaat.[1] Duurzaam én goedkoop.

Meer weten over relamping voor uw project? Graag helpen wij u verder. Neem hier contact met ons op. 

[1] Sustainability guideline, p. 58-59.